30-50 % stijging prijzen bouwmaterialen

30 mei 2021 in de Portugese krant JN:

Sinds het begin van het jaar worden bouwbedrijven geconfronteerd met een escalatie van de grondstofprijzen, in sommige gevallen meer dan 35%, een situatie die de kosten van bouwwerkzaamheden en bijgevolg van huizen verhogen. De vraag naar materialen is groot, maar kampt met een tekort aan aanbod, wat een inflatoir effect veroorzaakt. Hier in video verwoord.

Er is een tekort aan glas, hout voor timmerwerk, staal voor bouwconstructies, beton, PVC en aluminium voor leidingen en ramen. Het probleem heeft een mondiale dimensie. In Portugal geven bouwbedrijven al toe dat, als deze beklimmingen worden gehandhaafd, het niet betaalbaar zal zijn om het differentieel over te nemen.

trend is om met de prijzen fors omhoog te gaan

Volgens Reis Campos, voorzitter van de Association of Civil Construction and Public Works Industry (AICCOPN), hebben de referentieprijzen voor betonstaven, een essentieel materiaal voor gebouwen, al gemiddelde variaties van meer dan 35% geregistreerd als gevolg van de sterke stijging van de internationale markten van grondstof. Staal, aluminium of koper “bereiken historische hoogtepunten”, benadrukt hij. Deze maand is de prijs van een ton koper in Londen 30% gestegen ten opzichte van het begin van het jaar.

De algemeen directeur van GesConsult, Nuno Garcia, bevestigt dat er sinds januari “een geleidelijke stijging van de prijs van sommige grondstoffen is, die vanaf maart wordt benadrukt, met name in glas, hout, staal en PVC, als gevolg van intense vraag niet alleen van de civiele bouw, maar van de hele industrie”.

Volgens Nuno Garcia worden bedrijven geconfronteerd met “een prijsstijging van tussen de 30% en 50%, met een tendens om de komende maanden te stijgen”. De deadlines voor de werken kunnen in het gedrang komen door vertragingen in de leveringen en de hoge eindkosten.

Lees hier over jouw kwartaal-prijsinstap