Over Anders Leven en Wonen

Met veel plezier heb ik 52 jaar heb ik in de Benelux gewoond. In de loop van de tijd zag ik in de Benelux diverse maatschappelijke en sociale ontwikkelingen ontstaan. Een toenemend aantal mensen met diverse nationaliteiten die samen een uitdaging hebben om in verdraagzaamheid met elkaar te leven. Het drukkere verkeer met toenemende files en steeds meer mensen met haast en stress. Sociaal viel mij op dat het contact tussen buurtgenoten minder werd, veel mensen hebben het druk. Ook merkte ik dat er steeds meer onrust is dat vaak gepaard gaat met uitingen van geweld.   

Het wonen en leven van mensen in de Benelux boeit mij al sinds jaar en dag. Mensen worden gemiddeld steeds ouder en vitaler. Vaak zie ik dat mensen boven de 50 willen stoppen met het hektische leven in de Benelux. Maar ook gelijkgestemde jongere mensen die bijvoorbeeld internet ondernemer zijn en dus op afstand kunnen werken. Er is een duidelijke ontwikkeling dat mensen met privacy op zichzelf willen wonen maar ook behoefte hebben aan sociaal contact met gelijkgestemden. De sociale kontakten van mensen in de Benelux die op zichzelf wonen worden in het algemeen minder voelde ik toen ik in de Benelux was.

Toen dacht ik, kan dat niet anders? Tijdens mijn zijn in de Minho streek van Portugal ontstonden er antwoorden. Wat mij hier in de Minho van Portugal vooral opvalt is dat mensen er voor elkaar zijn en elkaar helpen zonder daar iets voor terug te verwachten. Dat zit in de Minho van Portugal in de genen van mensen. Ik merk ook, elke dag weer, dat hier geen discriminatie en geen sociale onrust is. Aanslagen en demonstraties zie ik hier ook niet. Voor mij is bovenstaande de basis om hier in de Minho van Portugal een bijzonder woonproject te realiseren. Het hart van het woonproject is Helping & Sharing. Dat betekend dat de bewoners binnen de woonvorm op zichzelf wonen maar er voor elkaar kunnen zijn en elkaar kunnen helpen. Dat is een organisch proces dat door de bewoners zelf tot ontwikkeling komt. Denk qua initiatieven bijvoorbeeld aan een gemeenschappelijke moestuin, een gemeenschappelijke internetverbinding, maar ook aan gemeenschappelijk een auto delen. Binnen het Helping & Sharing concept is het delen van krachtpunten van de bewoners een belangrijk organisch proces. Bijvoorbeeld, de ene bewoner is goed in boekhouding en de andere bewoner goed in computers repareren. Dan is het mooi om elkaar met gesloten beurs te helpen. Maar het kan ook zo zijn dat mensen elkaar helpen met zijn/haar levenservaring en wijsheid. Voorop staat dat er geen verplichtingen zijn om elkaar te helpen, dat is een organisch proces altijd met behoud van privacy.

Het woonproject is gepositioneerd binnen een prachtige natuurlijke omgeving met alle voorzieningen in de buurt en uitgebreide wandel en fietsmogelijkheden vanaf het wooncomplex.  Het betreft 10 onder bijzondere architectuur gebouwde A+ huizen met modern wooncomfort. Rondom de huizen is veel ruimte, natuurlijke sfeer en privacy gecreĆ«erd. Op het terrein wordt een sfeervol gemeenschappelijk zoutwater zwembad gerealiseerd. Het is goed om te weten dat zorg in de Minho van Portugal betaalbaar en goed is geregeld inclusief mogelijke ouderenzorg aan huis. Dat is dan ook nog eens bijzonder betaalbaar.

Het woonproject is natuurlijk toegankelijk voor alle leeftijden en nationaliteiten, mensen die passen.

De Minho streek staat bekend om het aangename weer in alle jaargetijden.

Het betreft zelfstandig samenwonenden en zelfstandig alleenstaanden. Het Sociale Karakter is een organisch proces waarbij Jack Bastiaansen de grondlegger is en de bewoners het spreekwoordelijke stokje samen overdragen naar hun welzijn. Privacy van de bewoners is zeker ook een belangrijk element voor het zijn op het Easy Living Portugal. Het Easy Living Portugal woonproject is geschikt voor alle leeftijden. De meeste mensen zijn 50 + of 60+. Maar er is ook belangstelling van gelijkgestemde jongere mensen die bijvoorbeeld internet ondernemer zijn en dus op afstand kunnen werken.

Vaak willen mensen permanent op het Easy Living Portugal wonen maar dat is niet voor iedereen in eerste instantie mogelijk. Die mensen wonen dan semi permanent op het Easy Living Portugal om zo hun kwaliteit van leven te verbeteren!

Hartelijke groet,

Jack Bastiaansen

Easy Living Portugal bestaat uit 2 woonprojecten zonder winstoogmerk.