Veel gestelde vragen

Waarom ben jij als koper succesvol in Portugese bouw en aankoop?

Kom rechtstreeks in contact met ons en kopers en Voel het Wonen van Nu

Kopers van Easy Living Portugal kan ik het beste omschrijven als Wakkere Mensen die elkaar helpen naar zelfvoorzienend. Alle bewoners zijn qua intentie stuk voor stuk parels in de beweging van mensen.

Videoboodschap: Bezoek In Alkmaar of Portugal, Zoom + Kontakt met Kopers ook dat is Easy Living Portugal!

Stuur gerust een e-mail en kom rechtstreeks in contact met al onze kopers met als gemeenschappelijke noemer, het Hart op de juiste plaats! info@easylivingportugal.nl

Interessant!

De streek Minho in Portugal staat bekend om de adembenemende natuur en het aangename klimaat in alle jaargetijden. Alle voorzieningen zijn nabij en je bent zo in de grotere steden.

Passie Jack Bastiaansen Permacultuur en ontwikkeling van de jeugd wereldwijd!

Zekerheden

Wat zijn jouw Zekerheden als je een huis koopt op 1 van de Easy Living Portugal projecten.

Controle bouwplanning eerste drie projecten & Kopers.

Easy 1-2-3 Online Koop.

Waardestijging Nieuwbouw A+ woning in de Minho

Waarom stijgt de waarde toekomstig?

Ontmoeten in Portugal

Over veilig ontmoeten in Portugal.

Ontmoeten in de Benelux

Project Team Easy Living Portugal

Volg Easy Living Portugal op het videokanaal

Als eerste op de hoogte van het laatste nieuws, volg Easy Living Portugal op het videokanaal

Handig om te weten

Dit moet je lezen, over de kwaliteit van bouwen in Portugal, voordat je een huis koopt.

Veel gestelde vragen

Hoe is de gezondheidszorg geregeld?

De gezondheidzorg staat in deze streek hoog aangeschreven. Wel is het zo dat de ziekenhuizen minder luxe zijn qua inrichting met het meubilair. De artsen en verplegend personeel zijn kundig en vriendelijk en spreken veelal Engels. Ook is de apparatuur van hoge kwaliteit, opvallend vaak de naam Philips, de marktleider.

In Arco de Baulhe, Celorico de Basto en Cabeceiras de Basto zitten huisartsen posten. Overheids ziekenhuizen tref je bijvoobeeld aan in Fafe, Guimaraes, Braga en Porto. In Cabeceiras de Basto tref je ook een particulier ziekenhuis aan. In Arco de Baulhe zitten 2 goede tandartsen. In Celorico de Basto en Cabeceiras de Basto kan je onder andere terecht voor fysio en pedicure en een podoloog.

Hoe zit het met de Thuiszorg?

Ik ken de directeur van het rode kruis in Arco de Baulhe persoonlijk. Zijn organisatie is volledig ingesteld op thuiszorg. Denk daarbij aan drie maaltijden per dag die thuis gebracht worden. De was doen inclusief halen en brengen en het huis schoonmaken. Maar denk ook aan mensen wassen en kleine medische handelingen aan huis. Dat is juist hier in deze streek goed en voordelig geregeld. Door mijn netwerk is de thuiszorg voor de bewoners van Easy Living Portugal ook geregeld.

Hoeveel zijn de parkkosten per maand? De parkkosten voor onderhoud van het gemeenschappelijke terrein en het zoutwater zwembad zijn Euro 50,– per maand. Easy Living Portugal zit daar niet tussen met marge. Het geld dat overblijft kan worden besteed voor b.v. druiven planten aan de zijkant van het terrein, een barbequeplaats, hottube bij het zwembad of wat anders. Een bewoner (niet Jack) gaat de voorzitter zijn van de vereniging van eigenaren met eigen clubkas.

De kosten vereniging van eigenaren appartementen, Arvore Vila do Conde, bedragen Euro 75 per maand.

Hoe kan ik de taal leren! Dat is kwalitatief goed en bijzonder aangenaam mogelijk op het woonproject samen.

Wat betaal ik voor mijn opstalverzekering? Reken op ongeveer Euro 165 per jaar voor de meest uitgebreide verzekering inclusief alles wat maar te verzekeren is. Inboedelverzekering is afhankelijk van de waarde. Reken gemiddeld op Euro 25,– per jaar.

Hoeveel kost de onroerendgoedbelasting per jaar?

Reken op ongeveer euro 90,– per jaar.

Hoeveel kost de Wegenbelasting per jaar.

Voor een Citroen Nemo betaal ik euro 32,– wegenbelasting per jaar.

Wat zijn de notariskosten en hoe gaat de overdracht? Reken op ongeveer Euro 145,-. Er is eerst een voorlopig koopcontract, sales promise, (dat bindend is) in het Engels. Dat kan op afstand worden getekend.

Wat heb ik nodig voor de akte bij de Notaris? Je hebt nodig een geldig paspoort + het geldige paspoort van een eventuele partner en een Portugees fiscaal nummer. Dat nummer kunnen we samen aanvragen. Daarvoor heb je ook een geldig paspoort nodig. Het aanvragen is 5 minuten werk bij de lokale belastingdienst even los van eventuele wachttijd. Overigens staat het Portugese fiscale nummer los van jouw Nederlandse fiscale nummer.

Hoe gaat het met geld overmaken naar het buitenland? Dat gaat gewoon via Iban bankrekening nummers op de rekening van de LDA (vergelijkbaar met een BV in Nederland). Voor bedragen boven de euro 14999,– moet je een formulier invullen met de bestemming van het geld.

Wat voor sanitair laat jij installeren Jack? Je ontvangt kwaliteit, modern en tijdloos sanitair.

Wat voor keuken en vloer/wandtegels zijn toegespast. Ook hiervoor is van toepassing, Je ontvangt kwaliteit, modern en tijdloos

Hoe zit het met garantie en A+ kwaliteit? De meest gestelde vragen van mogelijke bewoners zijn. Ik wil garantie en ik wil A+ kwaliteit. Op het easy Living Portugal woonproject zijn zowel 5 jaar garantie en de A+ kwaliteit als eenheid gegarandeerd! Door te werken zonder tussenpersonen kunnen we jouw aankoopprijs extra scherp houden. Easy Living Portugal werkt met de beste mensen, A+ materialen/isolatie en met een georganiseerde werkwijze. Wij verlenen een door de overheid gecontroleerd officieel garantie systeem van 5 jaar.

Bij Easy Living Portugal gaat alles officieel inclusief 23% b.t.w., alleen dan kan je 5 jaar garantie wettelijk geregeld verlenen. Deze werkwijze voor jouw zekerheid zie je hier zelden in Portugal.

Hoe is het project gefinancierd: Mijn eigen kapitaal Euro 500.000 zit in het project en op het eerste project is 80% verkocht. Mijn eigen kapitaal laat ik in de zaak om de volgende projecten te ontwikkelen.

Over de Continuïteit van Easy Living Portugal: Regelmatig ontvang ik de vraag, Hoe het met Easy Living Portugal verder gaat als er met mij persoonlijk toekomstig wat zou gebeuren. Het is van groot belang dat de Continuïteit van Easy Living Portugal te allen tijde Gewaarborgd is.

Jeroen van Dortmont is een bijzondere persoonlijke vriend die vanaf het begin betrokken is bij het woonproject Easy Living Portugal en al vaak hier is geweest, dat elke keer weer bijzonder is. Ik hoop nog vele jaren te leven. Jeroen van Dortmont is enig erfgenaam van het woonproject Easy Living Portugal, lees hier verder:

Mocht ik bij leven niet meer kunnen functioneren of kom ik te overlijden, dan is Jeroen van Dortmont de geschikte persoon om het Easy Living Portugal stokje over te nemen. Ooit heb ik Jeroen aangenomen als stagiair en daarna als medewerker. Nu is Jeroen een succesvolle ondernemer en bezit diverse goed draaiende ondernemingen.

De reden dat Jeroen van Dortmont de juiste persoon is ligt in het feit dat Jeroen gewend is aan internationaal zakendoen, op de juiste wijze met klanten communiceert en het Hart op de goede plaats heeft. Jeroen heeft kennis gemaakt met mijn zakelijk netwerk hier in Portugal en ook daar is een klik.

Natuurlijk hoop ik nog vele jaren in goede gezondheid te leven maar ik vind het van belang om alles binnen het Easy Living Portugal, voor de zekerheid van de bewoners, goed te regelen. Op maandag 26 november 2018 is bij de Notaris in Portugal samen met Jeroen van Dortmont vastgelegd dat hij enig erfgenaam en opvolger gaat zijn van het woonproject Easy Living Portugal. Jeroen van Dortmont zet het woonproject na mijn overlijden met passie en kennis van zaken dan voort. Betaalbaar wonen met een sociaal karakter en privacy is het wonen van de toekomst dat nu mogelijk is. Easy Living Portugal bouwt met A+ isolatie dat is zeldzaam in Portugal.

Reactie van een mogelijke bewoner over de isolatie van huizen in Portugal: Hoi Jack, Ik ben er inmiddels achter dat A+ uitzonderlijk hoog is voor Portugese begrippen, meeste nieuwbouw huizen is klasse C of lager. Dus daar scoor jij hoog mee Jack , met je plan. Aanvulling van Jack, bestaande huizen scoren vaak nog veel lager dan energieklasse C!

Jouw persoonlijk wooncomfort staat bij ons hoog in het vaandel. Wij werken met de beste mensen en materialen om jouw huis kwalitatief hoogwaardig te bouwen. Dat is uniek hier in Portugal:  muren, dak, vloer en ramen A+ isolatie! Genieten van een koel huis in de aangename zomer en een warm huis in de aangename winter, absoluut geen Airco nodig door de solide isolatie! 

Hoe verwarm ik mijn huis op het Easy Living Portugal: Er zijn hier geen gasleidingen. Dan is een A+ pelletkachel het beste verwarmingssysteem en bijzonder goedkoop qua verbruik en super gebruikersvriendelijk met afstandbediening. Je kan het zo instellen dat de kachel aangaat voordat je uit bed stapt en dat het dan warm is. In de 2 badkamers is een A+ verwarmings rek waar je de handdoeken over hangt en in de 2 slaapkamer is ook A+ verwarming!

Als je tijdig beslist voor of begin van de bouw is er ook een vloer verwarming en koeling systeem met 70% energiebesparing mogelijk.

Kan ik mijn woning op het Easy Living Portugal verhuren? De Basis van het Easy Living Portugal woonproject is Betaalbaar wonen met een Sociaal karakter en Privacy, A+ bouwkwaliteit (dat zie je zelden in Portugal).

Niet iedereen kan in eerste instantie permanent op het woonproject komen wonen. Dan is verhuur voor wat langere tijd met gelijkgestemde een logische keuze. De Portugese buurman helpt voor een aangenaam bedrag voor de sleuteloverdracht, schoonmaak en tuinonderhoud.

Wie doet mijn tuin als ik er niet ben? Dat kan je aan de medebewoners vragen, ook aan de Portugese medebewoners rondom het project.

Is er energiebelasting van toepassing en wat betaal ik voor energie, water en afvalheffing? Er is geen energiebelasting van toepassing. Elektriciteit is ongeveer de gelijke prijs als in Nederland. Water is goedkoper en daar zit tevens de afvalheffing in. Afval doe je in een vuilniszak. Voor het wooncomplex komen 4 containers. In Canedo de Basto kan je afval ook gescheiden deponeren.

Stopt er een bus nabij de woonprojecten? Ja, in de buurt van alle woonprojecten stopt er een bus.

10 jaar geen inkomstenbelasting? Portugal trekt graag gepensioneerden aan als nieuwe inwoners van Portugal. Zij doen geen beroep op de (beperkte) arbeidsmarkt maar versterken wel de economische situatie in het land. Om die reden wordt de eerste 10 jaar na vestiging van gepensioneerden in Portugal door de belastingdienst geen inkomstenbelasting geheven. Je weet nooit hoe lang dit voordeel blijft bestaan in de situatie met overheden.

Dit voordeel is er wel deels voor Belgische gepensioneerde mensen (niet voor gepensioneerde mensen met een Belgisch ambtenarenpensioen). Dit voordeel is helaas niet geldig voor de Nederlanders omdat Nederland in haar belastingverdrag heeft staan dat als Portugal niet heft, Nederland dat wel mag doen, en dat ook toepast.

Vermogensrendementsbelasting

Nederlanders betalen in Portugal geen vermogensrendementsbelasting.

Is het gemeentewater drinkbaar? Ja, maar niet lekker. Hier zijn er natuurlijke waterbronnen waar je drinkwater gratis kan halen.

Jack je slaat een put van meer dan 80 meter diep voor beregening gemeenschappelijk terrein en elk huis een aansluiting tuinberegening, waarom niet voor huishoudelijk water? Daar zijn twee redenen voor. Als eerste de druk van het water, dat gaat met 10 huizen niet constant en zeker niet fijn als je bijvoorbeeld onder de douche staat. De tweede reden is dat er voor huishoudelijk water filters tussen moeten en dat maakt dat die ook verstopt raken en dan heb je geen water. Voor tuinberegening zijn er geen filters nodig.

Het huishuidelijke water is aangesloten op de goedwerkende watervoorziening van de gemeente.

Vertel eens wat meer over de wegen in Portugal: De wegen zijn hier in Portugal uitstekend. Vaak ook aangelegd met Europese subsidie. Er zijn ook tolwegen maar je kan ook binnendoor rijden. Daar doe je vaak wel 2 keer zo lang over door de kronkelende wegen en hoogteverschillen (wel genieten van de prachtige natuur!). De tol betaal je als je de autosnelweg verlaat. Je kan bij het postkantoor ook een electronisch kastje kopen (+/- euro 25,–). Dan registreert het kastje de tol en elke maand ontvang je de factuur met automatische incasso.

Wat kosten Benzine en Diesel in Portugal? Die prijzen zijn nagenoeg gelijk als in Nederland

Wat kost een auto in Portugal? Nieuw zijn de autos hier ongeveer gelijke prijs als in Nederland. 2e hands zijn de prijzen hoger omdat er veel vraag is naar 2e hands.

Hoe zit het met onderhoud van mijn auto? Dat is goed en voordelig geregeld. Je hebt hier een aparte garage voor het motorische en een aparte garage voor het electronische. tweejaarlijks moet je auto gekeurd worden. Dat is in Fafe.

Wat kosten kleding en schoenen in Portugal? Kleding en schoenen zijn doorgaans goedkoper dan in Nederland. In Guimaraes heb je in 2 megashoppingcentra met veel kledingzaken, luxe winkels met merkkleding maar ook C&A.

Hoe is onderhoud en reparatie van apparatuur geregeld? Dat is goed en voordelig geregeld. Voor reparatie van je computer of tv zit bijvoorbeeld in Cabeceiras de Basto een kundig bedrijf. Daar tref je ook een bedrijf aan voor reparatie van witgoed.

Hoe is het mobiele bereik en de internetverbing geregeld? Mobiel bereik is goed, 4 g. Aan de andere kant van het gehucht Canedo de basto ligt al glasvezel. Met het gehele project vragen we glasvezel aan. Dat is mogelijk als 3 bewoners een glasvezel kontrakt afsluiten. Je kan gewoon met Nederlandse telefoon vanuit Portugal naar Nederland bellen. Daar komen binnen je bundel geen kosten bij. Een mobiele Portugese telefoon is duurder in gebruik dan een Nederlandse mobiele telefoon. Voor Portugese TV, vaste telefoon en internet betaal ik via Vodafone in Portugal nu met glasvezel Euro 34 per maand, dat is voordeliger dan in Nederland.

Over de zon in Portugal: Hoe zit het met de zon in de streek Minho Jack, waar jij het Easy Living Portugal woonproject realiseerd? De zon schijnt hier in alle jaargetijden vaak. Met de kerst heb ik regelmatig met een blouse aan buiten in de zon gezeten. In de zomer is de temperatuur hier regelmatig ook boven 33 graden. Dan ga je op het warmste moment van de dag natuurlijk niet buiten hardlopen. Een uitgebreide lunch en daarna een siesta past dan beter  Het voordeel van deze streek, De Minho, is dat het in de avond afkoelt zodat je aangenaam kunt slapen. Schijnt de zon altijd in Portugal…..

Dit is beduidend anders dan in de Algarve en de Zilverkust waar de temperatuur in de zomer dusdanig extreem hoog kan zijn, dat het niet meer aangenaam is. Ook koelt het in de Algarve en de Zilverkust niet zo af waardoor je wellicht met de airco aan moet slapen. Het is droge warmte in de streek Minho, dat voelt aangenamer aan qua warmte.

Jack, kan je meer vertellen over de kosten van levensonderhoud in de provincie Minho! Vlees is goedkoop en biologisch. Een dagmenu met consumptie en koffie kost Euro 5,50 of Euro 6,– Voor de kapper betaal ik Euro 5,–. Dameskapper is rond euro 9,–. Garagekosten liggen laag qua prijs. Benzine en dieselkosten is ongeveer gelijk als in Nederland. Kopje expresso in een Pastelaria kost Euro 0,60,– Flesje bier Euro 1,00. Merk voedingsmiddelen zijn ongeveer dezelfde prijs als in Nederland.

Waar kan ik boodschappen doen? Voor de 2 bungalow projecten: Op 6 kilometer afstand ligt Arco de Baulhe. Er zijn daar 4 lokale supermarkten waar je alle dagelijkse boodschappen vind tegen vaak lagere prijzen dan bij de grotere supermarkt in Cabeceiras de Basto (12 kilometer afstand vanaf het woonproject). Er komt toekomstig in Arco de Baulhe ook een grote supermarkt (Pingo Doce). Je treft in Arco de Baúlhe onder andere 2 tandartsen, 2 herenkappers, 2 dameskappers, een huisartsenpost, 2 winkels voor huishoudelijke apparaten, een kleermaker, stomerij en een winkel met goedkope Chinese spullen (een soort van Action winkel, maar dan kleiner). Er zijn in Arco de Baulhe ook diverse bakkers waar je kunt genieten van heerlijke koffie met een Portugese lekkernij, totaal Euro 1,10. Er is ook een kiprestaurant met een dagmenu zoals bijvoorbeeld heerlijke kip van de barbeque met friet en rijst, soep na (dat doen ze hier in het noorden van Portugal anders), een halve liter wijn of wat anders en koffie voor 6 euro. In het dorp is ook een luxer restaurant waar je voor een hoofdgerecht ongeveer rond  Euro 8 betaald.

In Canedo de Basto waar het woonproject ligt kan je trouwens ook prima tussen de middag in 2 lokale restaurants (op loop-fietsafstand vanaf het Easy Living Portugal) een dagmenu voor rond Euro 6 nuttigen. Ook zijn er op fietsafstand vanaf de 2 bungalow projecten 2 supermarkten.

Broodjes kunnen ook thuis worden gebracht. Hangen ze dan in een zakje aan de voordeur. 3 witte broodjes kost dan totaal 39 cent cent inclusief bezorgen . Je rekent dan 1 keer in de week bij de bakker af. Maar je kan de broodjes ook halen in Canedo de Basto (fietsafstand, dichtbij). De visboer komt voor het woonproject op vrijdagmorgen in de straat. Hij toetert dan en kan je vis kopen. De groenteboer komt op donderdagmiddag langs en die heeft ook wat levensmiddelen bij.

Voor de Oceoan Apartements, Arvore Vila do Conde , zijn alle voorzieningen op loopafstand bereikbaar en binnen 15 minuten ben je met de metro in het centrum van Porto.

Zijn er ook grotere Shoppingcentra in de provincie Minho? In Guimaraesh zijn er 2 mega shoppingcentra en in de buurt van de Ocean Apartments ook.

Zijn huisdieren welkom op het woonproject? Huisdieren is geen enkel probleem op het woonproject. Er is hier geen hondenbelasting van toepassing. Cristina in Cabeceuras de Basto is een hele goede dierenarts.

Mag ik tussen mijn kavel en de buurman een schutting of muur bouwen? Een muur lijkt mij niet raadzaam dat verstoord het karakter van het terrein. Groen tussen de percelen en op de percelen kan natuurlijk wel. Hout kan ook als het past bij het karakter van het project in onderling overleg met de vereniging van eigenaren waar 1 van de bewoners de voorzitter van is.

Kleding repareren dat gaat heel goed en voordelig bij de klerenmaker in Arco de Baulhe, daar zit ook een goede stomerij.

Wanneer en waar is de markt? Op zaterdagmorgen is het markt in Celorico de Basto (6 kilometer afstand). Daar kan je ook via het fietspad naar toe rijden. Op maandagmorgen is het markt in Cabeceiras de Basto (10 kilometer afstand).

Kan ik fietsen en wandelen vanaf het woonproject? Aan de ene kant van het woonproject ligt een uitgestrekt fietspad, aan de andere kant van het woonproject ligt een prachtig natuurgebied om te wandelen.

Kan ik dichtbij het woonproject zwemmen? Op loop/fietsafstand vanaf het woonproject ligt een prachtig natuurlijk water inclusief strandje en barbequeplaats. In Arco de Baulhe is ook een binnen en buitenzwembad en in Cabeceiras de Basto ook een binnenzwembad. Daar doen ze ook aquajogging.

Waar kan ik golfspelen? Dat kan bijvoorbeld in Fafe op 20 auto minuten, vanaf het woonproject. Er zijn meerdere golfbanen in de omgeving van het Easy Living Portugal.

Waar kan ik op taalles? Dat kan in Cabeceiras de Baso maar ook in Braga of online bij Marjoke Krom van van Tools4Taal. Taalcursus in Portugal. Ook is het mogelijk op het woonproject samen wekelijks taalles met een Portugese dame die ik ken.

Zijn meubels betaalbaar? Ja, meubels zijn bijzonder betaalbaar (worden in Portugal geproduceerd). Het is qua meubelstijl vaak anders dan in Nederland. In Braga en Porto kan je ook naar Ikea gaan.

Wie is Jack Bastiaansen en wat is zijn drijfveer: Jack Bastiaansen is een gedreven man die leeft met passie vanuit zijn hart. Voor een Duitse productiemaatschappij was Jack jarenlang werkzaam als Directeur Benelux. Na deze tijd heeft Jack zaken gedaan in het Noorden van Portugal en werd verliefd op de streek en de mentaliteit van de lokale bevolking met het hart op de goede plaats, precies in deze omgeving. Gaandeweg ontstond het idee om een woonproject te ontwikkelen met een sociaal karakter, privacy voor de bewoners en 10 betaalbare kwalitatief hoogwaardige A+ koopwoningen, op eigen koopgrond. Jack is de initiatiefnemer en ontwikkelaar van Easy Living Portugal. In Nederland heeft Jack ruime ervaring opgedaan in het bouwen van huizen.

Jack Bastiaansen wil betaalbaar wonen met een sociaal karakter en privacy ook voor jou mogelijk maken. Hiervoor beschikt Jack na bijna 4 jaar hier in Portugal over een uitgebreid Portugees netwerk. Kopen zonder zorgen daar staat Jack voor. Easy Living Portugal bouwt met A+ kwaliteit (dat zie je hier zelden in Portugal).

In verschillende Europese landen ontstaat in toenemende mate sociale armoede. Binnen het Easy Living woonproject in Portugal wonen mensen van alle leeftijden in een betaalbare koopwoning. Steeds meer mensen ervaren dat het prettig is om naast privacy sociaal te leven zonder verplichtingen. Ik zie initiatieven ontstaan waarbij  mensen kennis, levenservaring, eventueel spullen met elkaar delen en ervaren hoe fijn het is om elkaar te helpen. Er is geen enkele verplichting, wonen met een sociaal karakter is een organisch proces met vooral ook privacy voor de bewoners. Naast stellen is er ook belangstelling van alleenstaanden die naast privacy een vorm van samen zoeken.

Jack Bastiaansen wil als leider ook zelfvoorzienend leven op alle projecten realiseren.

Waar kan ik op fitness, yoga, pilatus, spinning? Dat kan bijvoorbeeld in Cabeceiras de Basto. Reken op ongeveer Euro 5,– per keer

Mocht je verder vragen hebben, altijd welkom.

Hartelijke groet,

Project Adviesteam