Het wonen van de toekomst: Betaalbaar met veel privacy en toch sociaal

Het wonen van de toekomst: Betaalbaar met veel privacy en toch sociaal

Wonen in Nederland en België steeds minder sociaal

Met veel plezier heb ik 52 jaar in Nederland gewoond. In de loop van de tijd zag ik in Nederland en België diverse maatschappelijke en sociale ontwikkelingen ontstaan. Een toenemend aantal mensen met diverse nationaliteiten die samen een uitdaging hebben om in verdraagzaamheid met elkaar te leven. Het drukkere verkeer met toenemende files en steeds meer mensen met haast en stress. Sociaal viel mij op dat het contact tussen buurtgenoten minder werd, veel mensen hebben het druk. Ook merkte ik dat er steeds meer onrust is dat vaak gepaard gaat met uitingen van geweld.

Het zijn in het noorden van Portugal

Wat mij hier in het noorden van Portugal vooral opvalt is dat mensen er voor elkaar zijn en elkaar helpen zonder daar iets voor terug te verwachten. Dat zit in het noorden van Portugal in de genen van mensen. Ik merk ook, elke dag weer, dat hier geen discriminatie en geen sociale onrust is. Aanslagen en demonstraties zie ik hier ook niet. Voor mij is bovenstaande de basis om hier in het Noorden van Portugal een bijzonder woonproject te realiseren.

Betaalbaar en sociaal wonen in Portugal

Binnen het Easy Living woonproject in Portugal wonen mensen van alle leeftijden met veel privacy in een betaalbare koopwoning. Het betreft een kleinschalig woonproject met een sociaal karakter waar 10 huizen (permanent of semi-permanent verblijf) gerealiseerd worden. Al onze huizen worden gebouwd met Energielabel A of zelfs met Energielabel A+. Omdat wij zonder overhead en met directe bouwpartners werken is uw aankoopprijs extra scherp.

Veel privacy en toch sociaal wonen in Portugal

In verschillende Europese landen ontstaat in toenemende mate sociale armoede. Binnen het Easy Living woonproject in Portugal wonen mensen van alle leeftijden in een betaalbare koopwoning. Steeds meer mensen ervaren dat het prettig is om naast veel privacy sociaal te leven zonder verplichtingen. Wij zien initiatieven ontstaan waarbij  mensen kennis, levenservaring, eventueel spullen met elkaar delen en ervaren hoe fijn het is om elkaar te helpen.  Er is geen enkele verplichting, wonen met een sociaal karakter is een organisch proces met veel privacy voor de bewoners.

Uw buurman/buurvrouw in Portugal

U kunt gewoon een beroep op elkaar doen als u het nodig heeft. Eigenlijk is het te vergelijken met het oude dorpsgevoel waar het vanzelfsprekend was dat je iets voor elkaar overhad en je buurman of buurvrouw hielp zonder dat je elke dag bij elkaar op de koffie moet. Maar het is wel zo handig als uw buurman/buurvrouw op uw huis let als u afwezig bent. Niet iedereen wenst, in eerste instantie, permanent binnen het Easy Living Portugal te wonen. Dat is vanzelfsprekend geen probleem en geeft eventueel kansen voor gelijkgestemden om binnen het Easy Living Portugal tijdelijk te wonen. U kent vast wel passende bewoners die tijdelijk binnen het woonproject met een sociaal karakter willen wonen als u even afwezig bent.

Uniek is de club van eigenaren met eigen clubkas waarmee u gemeenschappelijk bezit opbouwt

Share